Nowotwory Cz.I – Przyczyny

Nowotwory Cz.I – Przyczyny

Nowotwory – skąd się biorą? 

 

Przyczyny nowotworów bywają różne, jedne są zależne od nas inne nie, jednakże w wielu przypadkach możemy zapobiec ich wystąpieniu. Lekarze  i dietetycy zajmujący się onkologią powtarzają ” łatwiej zapobiegać, niż leczyć”. Odpowiedni tryb życia i właściwe odżywianie to najlepsza profilaktyka anty-nowotworowa.

Blisko 70% nowotworów powstaje poprzez szkodliwy wpływ środowiska na komórki naszego organizmu, a w tym nieodpowiednie odżywanie i brak ruchu. Co zatem robić by uniknąć zachorowań na raka i cieszyć się życiem? Odpowiedz jest prosta, ograniczyć negatywne czynniki środowiska i w stopniu średnim zadbać o odpowiednią dietę i ruch. Jednym z poważniejszych czynników środowiskowych jest:

Palenie tytoniu

 

Palenie papierosów jako przyczyna raka jest umiejscowiona bardzo wysoko w klasyfikacji.
Dym tytoniowy zawiera ok.4 000 substancji, z czego 40 jest silnie kancerogennych. Według najnowszych badań, dym tytoniowy powoduje 90% zachorowań na raka płuc, 80% raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku. Dodatkowo odnotowano 30% wpływ na raka pęcherza moczowego i trzustki. Warto pamiętać, iż palaczem nie są jedynie osoby czynnie palące, a również osoby wdychające dym tytoniowy!!

Niewłaściwa dieta

 

Najnowsze badania dowodzą, że złe odżywianie może zwiększać ryzyko nowotworu, aż o 50%!
Na liście złych produktów królują tłuszcze powtórnie użyte do smażenia, sól kuchenna, alkohol, sacharyny, niektóre składniki kawy, grzybów jadalnych oraz piwa. Dodatkowo warto zwrócić uwagę skąd dana żywność pochodzi, albowiem nawet żywność ekologiczna uprawiana w zanieczyszczonych warunkach zawiera nitrozaminy, które gromadzą się w jarzynach, powodując raka układu pokarmowego i moczowego. Owoce jak również warzywa uprawiane blisko drogi są bogate nie tylko w witaminy jak również w związki benzenu, kadmu, ołowiu i cezu, powodując nowotwory układu moczowo-płciowego. Nadmierne spożywanie potraw grillowanych jak i wędzonych również może przyczynić się do powstania nowotworu. Znajdujący się w nich benzopiren wywołuje raka żołądka i jelita.

Alkohol

 

Trunki wysoko jak i nisko procentowe również mają swój udział w zwiększaniu ryzyka nowotworowego. Niezależnie od mocy napoju alkoholowego zwiększa ryzyko raka o 35% powodując raka krtani, przełyku, żołądka oraz wątroby. Co ciekawe częste łączenie i jednokrotne spożywanie alkoholu wraz z dymem papierosowym tworzy kombinację podwójnie śmiertelną ponieważ ryzyko raka zwiększa się nawet do 90%!!!.

Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne

 

Coraz powszechniejszym nowotworem staje się rak skóry zwany czerniakiem, który często przyjmuję powstać złośliwą. Szczególny wpływ na jego rozwój ma częsta ekspozycja na promienie słoneczne bez odpowiednich filtrów. Osoby młode, które nie osiągnęły jeszcze dojrzałości uwielbiają wylegiwać się na słońcu i niejednokrotnie się poparzą, po pięćdziesiątce mogą się spodziewać z wysokim prawdopodobieństwem raka skóry. Dodatkowo oparzenia do których dojdzie przed 12 rokiem życie zwiększają ryzyko nowotworu, aż dwukrotnie!

Podsumowując, jeśli w każdym aspekcie życia zachowamy odpowiedni umiar nie przesadzając w żadną stronę, możemy być pewni że nasze 70% ryzyka zostało zniwelowane. Jednak należy pamiętać że powodów chorób nowotworowych jest wiele więcej, o których napiszemy w kolejnych częściach artykułu.


Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą onkologiczną 🙂

Dietetyk Kliniczny
Maciej Wójcik