Nowotwory Cz. II – Jak z nimi walczyć?

Nowotwory Cz. II – Jak z nimi walczyć?

W poprzednim artykule poruszyliśmy temat skąd się bierze nowotwór i co wpływa na jego powstanie. Jednak co robić gdy już go mamy? Poddanie się leczeniu szpitalnemu to indywidualna sprawa każdego z nas, jednakże każde leczenie powinno być poparte odpowiednio zbilansowana dietą, która zwiększa kilkukrotnie skuteczność chemioterapii, radioterapii i terapii farmakologicznej.

Jak powinna być skomponowana dieta osoby chorej podczas leczenia?



Dieta powinna być przede wszystkim dostosowana do umiejscowienia nowotworu i rodzaju leczenia. Zalecenia są różne dla osób u których nowotwór znajduję się w obrębie przewodu pokarmowego, a inne dla osób u których nowotwór zlokalizowany jest w obrębie krocza, piersi, bądź jajników. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z dietetykiem bądź lekarzem.
Złotą regułą podczas dieto terapii jest przede wszystkim umiar i różnorodność.
Dieta powinna zawierać: produkty zbożowe, nabiał, jaja, ryby, tłuszcze i owoce.
Posiłki powinny być spożywane regularnie co 3/4 godziny, od 4-5 razy na dzień.
Dodatkowo w diecie powinniśmy uwzględnić od 2 do 3 litrów płynów.
Białko powinno pokrywać od 15-20 % zapotrzebowania na energię, tłuszcze zaś powinny pokrywać około 30% zapotrzebowania energetycznego, resztę powinny stanowić węglowodany w postaci złożonej, czyli kasze, ryże, makarony pełnoziarniste.

Czy chorzy powinni unikać cukrów prostych? 



Osoba chora powinna szczególnie unikać cukrów, których głównym składnikiem jest sacharoza. Znajduję się ona w białym, brązowym i trzcinowym cukrze i poza ogromnym ładunkiem energetycznym nie posiada w sobie żadnych witamin ani minerałów. Dodatkowo zaleca się unikanie miodu, ponieważ w 2/3 to fruktoza i glukoza, co prawda posiada właściwości przeciwzapalne, ale więcej opowiada się przeciwko jego stosowania podczas chorób nowotworowych. Czym więc zastąpić zwykły cukier? Chociażby cukrem brzozowym, który nie tylko posiada witaminy i minerały ale również posiada szereg innych właściwości zdrowotnych.

Czy te zalecenia dotyczą wszystkich chorych na nowotwór?

 

Nie ma jednej, idealnej dla wszystkich diety – musi być dostosowana do potrzeb pacjenta, wymogów jego organizmu. Dlatego przed jej opracowaniem robimy badania, analizujemy dokumentację medyczną i zbieramy wywiad żywieniowy. To, co jednemu pacjentowi będzie dobrze służyło, innemu może szkodzić. To sprawa indywidualna. Ale jedno jest pewne, co potwierdzają nasze doświadczenia – odpowiednio skomponowana dieta pozwala w lepszej kondycji przetrwać leczenie. Innym problemem jest dieta, którą warto stosować po zakończeniu terapii i wyzdrowieniu. Jej zadaniem jest unikanie sytuacji, które mogą przyczynić się do nawrotu choroby.

Dietetyk Kliniczny
Maciej Wójcik

Zapraszamy do zapoznania się z naszą oferta nowotworową.