Pokrzywa – Dlaczego warto ją pić ?

Pokrzywa – Dlaczego warto ją pić ?

Pokrzywa zwyczajna

 

Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica. L ) jest to roślina które świetnie przystosowała się do środowiska silnie przekształconego przez człowieka. Jako roślina ruderalna cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Posiada ogromny potencjał leczniczy, dzięki zawartym w sobie licznym związkom biologicznie czynnym. Przez co była używana już od starożytności jako lek, a jej lecznicze zastosowanie opisywał Hipokrates. Jest zakwalifikowana do roślin o najwyższej zawartości witaminy C, około 600mg/100g rośliny, dla porównania w cytrynie znajduję
się około 80mg/100g. Liść pokrzywy poza witaminą C zawiera w sobie liczne witaminy, minerały oraz związki organiczne, które przedstawiają tabele ze składnikami chemicznym liści i korzeni pokrzywy zwyczajnej.

 

Działanie


Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L. ) należy do roślin akwaretyków, czyli leków wzmagających diurezę wodną, co udowodniono w licznych badaniach naukowych. Właściwość ta znalazła zastosowanie w leczeniu zaburzeń oddawania moczu przerostu gruczołu krokowego (BPH). Substancję zawarte w korzeniu i łodydze rośliny wpływają pozytywnie na opróżnienie pęcherza moczowego, oddawanie moczu, zmniejszają obrzęki i ból podczas oddawania moczu. Ekstrakt z korzenia pokrzywy zwyczajnej podawany w ilości 378 – 756 mg redukuję częstość oddawania moczu w dzień jak i w nocy, dodatkowo zmniejsza jego zaleganie i istotnie poprawia jego strumień. Działanie pokrzywy skutecznie łagodzi objawy ( BPH) dzięki swoim antyandrogennym właściwościom, antagonizuje działanie testosteronu, tym samym polepsza strukturę jąder.
Pokrzywa zwyczajna posiada dodatkowo właściwości:


– Przeciw reumatoidalne
– Przeciwzapalne
– Antyoksydacyjne
– Protekcyjne
– Przeciwnowotworowe
– Przeciwbakteryjne


Działanie przeciw reumatoidalne pokrzywy zwyczajnej było badane na grupie osób cierpiących na bóle dysków, bóle spowodowane tak zwanym „łokciem tenisisty”, reakcje zapalne w kościach i stawach. W grupie przyjmującej ekstrakt z pokrzywy zauważono znaczącą poprawę w stosunku do grupy kontrolnej. Wyciąg z korzenia pokrzywy zwyczajnej zawiera w sobie inhibitory elastazy leukocytowej, cyklooksygenazy oraz 5- lipo oksygenazy dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne co znalazło swoje zastosowanie w leczeniu zapalenia stawów. Wyciągi z Urtica dioica L znalazły swoje zastosowanie w leczeniu niewydolności wątroby. Badania prowadzone na szczurach wykazały zmniejszoną aktywność przekaźników stanu zapalnego, a także zmniejszoną apoptozę i nekrozę w komórkach wątrobowych. Przeciwbakteryjne właściwości pokrzywy były znane w medycynie ludowej od dawna, co znalazło swoje potwierdzenie w badaniach. Metanolowy roztwór pokrzywy wykazał działanie przeciwbakteryjne przeciwko bakteriom gronkowca złocistego. Ekstrakt z pokrzywy może być zwyczajnie stosowany jako środek przeciwbakteryjny. W badaniach in vitro i in vivo wykazano pozytywny wpływ ekstraktu z pokrzywy na obniżenie poziomu cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Dzięki czemu może być stosowany u osób z cukrzycą jako bezpieczny naturalny zamiennik leków o licznych skutkach ubocznych.

Korzyści z suplementacji



Regularna suplementacja pokrzywą może nieść za sobą pozytywne skutki zdrowotne w postaci obniżonej glukozy we krwi, lipidów czy cholesterolu. Ekstrakt z pokrzywy podawany
w dawce 100-300 mg / kg.m.c przez 28 dni znacznie obniżył stężenie lipoprotein o niskiej gęstości, cholesterolu, zmniejszał wagę oraz obniżał działanie enzymów wątrobowych. Suplementacja pokrzywą wpływa również pozytywnie na alergię, przerost prostaty, cukrzycę typu II, choroby nerek, dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu kancero protekcyjnym.

Podsumowując, warto raz dziennie zastąpić zwykłą czarną herbatę, naparem z pokrzywy lub herbata z pokrzywy zwyczajnej.

 

Dietetyk
Maciej Wójcik